Kaffesug men inga pengar

Dagen I-landsproblem. Jag sitter på skolan och borde läsa.... ja jag ska snart. Kaffesuget kommer krypande och jag tar upp min plånbok. TOM!! Alldeles tom, fatta. Jaha då kan man ju betala med kort tänker ni. Jo det kan man men då måste man handla för minst 30 kronor. Det blir för mycket kaffe. Ja  som sagt, dagen I-landsproblem. Jag kan ju vänta tills mina gruppolare kommer och kanske låna en peng eller handla kaffe till de samtidigt, då behöver ju inte jag var skyldig åsså kan man ha någon innestående hos dom till nästa kaffekris. Får grunna på det en stund. Ha en bra dag!!


Foto: Snott från nätet.

Att göra!

Saker jag borde göra för att hemmet och jag ska må bra.

Rensa avloppen i badrummet.
Skriva blogginlägg om kalas.
Läsa artiklar relaterade till skolarbete.
Sova.
Tvätta kläder.
Stryka kläder.
Umgås med mamma.
Umgås med sambon.
Plantera om blommor.
Sticka färdigt sambons sockar.
Sticka färdigt en mössa till en väntad liten människa.
Handla.
Träna.


Vad gör jag då? Sitter i soffan och fastnar framför Tv-program jag egentligen inte vill se. Går och sover för sent och får för lite sömn. Känner mig allmänt nere och kommer mig inte för att göra nånting vettigt.
Jag skärper nog till mig tids nog men till dess får ni hålla till godo med halvdana inlägg om inget särskilt genomtänkt.

Bloggar alltså

Typiskt. Nu har jag bloggat bort 45 minuter pluggtid. Kollat in och läst bloggar plus skrivit lite själv. Kommenterat och funderat. Roligt men inte riktigt det jag tänkt använda tiden till just nu. Ni kan by the way följa min blogg med Bloglovin, enkelt och smidigt. Men det lönar sig mest om man följer flera bloggar. Kolla in det vettja!

Ät semla med gott samvete

På väg in till biblioteket för att plugga så fick jag en broschyr i min hand. Fördomar mot djur? står det på framsidan. Det är Djurens rätt som ger ut den och den handlar om hur djuren behandlas för att vi ska få mat på våra bord. När jag läser om grisarna, kyckligarna och fiskarna så visst fårr jag lite dåligt samvete och tänker att det är ju inte så sjysst. Men jag vet ju inget annat på nått sätt. Jo jag vet det är en billig ursäkt och faktiskt  ingen ursäkt alls om jag ska vara ärlig, men det är verklighet. Och det är väl just det som de vill motverka med denna broschyr. De skriver om att djuren känner smärta och liknande, saker som det kanske är lätt att man glömmer bort. Och visst skulle jag gärna äta mer vegetariskt, eller vegankost till och med. Menn nu är det så att mina kunskaper i näringslära är alldelles för knapphändiga och risken är ärtt stor att jag skulle drabbas av näringsbrist i någon form. Men jag tänkte i allafall beställa ett gratis vegetariskt startpaket och ta det därifrån. Sedan ger jag er här ett receptalternativ till semlan så behöver du inte känna dåligt samvete på grund av att du gör djuren illa genom att njuta av denna årliga bakelse. Om du sedan känner dålig samvete av annan anledning så kan jag tyvärr inte hjälpa dig med det, annat än att jag kan säga att det är som sagt bara en gång om året. Passa på!

Mellansnack

Sitter å har lite hål, eller egentligen skulle jag väl kunnat läsa lite, men å andra sidan så ska jag snart förbereda inför annat som jag ska göra. Ja lite mellantid helt enkelt. Kan ju sitta och filosofera lite, planera lite, ja det finns nog alltid nåt att göra. Min bror har varit på besök i helgen, det var skoj. Vi spelade Guitar Hero, får passa på när det är någon som vill spela med mig. jag och sambon har fastnat i nån låt och det är liksom ingé skoj när man inte kommer vidare. Och själv har jag fastnad i battle med djävulen.....ja ni kan ju gissa hur det går. Så det har med andra ord inte blivit så mycket spelat på sistone. Sonen gillar att vi har besök också, men han var lite skeptisk när jag la honom i vår säng igår när han skulle sova. Han somnar ju alltid annars i sin egen säng, och utan problem. De senaste dagarna har han i och för sig kommit till oss på natten så det är inget problem, men det var det här att somna i våran säng. Men det gick väldigt bra och vi har sovit gott.
På onsdag är det kalasdags. Tänk att han tänker fylla 2 år. Nu kommer en klyscha. Håll i er. Tiden går så fort, jag kan inte fatta att han redan ska fylla två. Så då var det sagt. Ha en fortsatt bra dag och vecka.

Melodifestivalen

Ja jag måste ju kommentera den lite. Skrev ju inget om den förra veckan, efter delfinal två. Det jag konstaterade efter gårdagen var att Petra Mede blir då inte nå bättre, men jag vet inte omjag kan säga att hon blir sämre heller. Klen tröst dock. Vad gäller låtarna så känns det som att de tar sig lite. Tyckte dock att Maja Gullstrand skulle få gå vidare med sin låt Här för mig själv. Jag gillade känslan i den och att den inte var så hysteriskt festivalig. Men jag lyckades gissa att de fyra som gick vidare skulle göra det. Däremot fanns inte Mikael Rickfors med bland min gissning. Men det brukar ju alltid vara någon som överraskar.

Solrosbröd - bake off

Lovade er receptet på solrosbrödet om jag inte minns fel. Här kommer det.

50 gr jäst
2 msk olivolja
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
ca 15 dl lantbrödsmjööl av fyra sädeslag
3 dl rostade solrosfrön

Lös jästen i oljan och vattnet. Tillsätt salt, det mesta av mjölet och hälften av solrosfröna. Jag änvände orostade frön, funkade det också. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Jäs under duk i 40 minuter.
Ta  upp och arbeta samman degen. Forma två rullar. Skär dem i breda skivor och doppa snittytorna i solrosfrön, lägg dem sedan på en bricka eller plåt som går in i frysen. Låt jäsa under duk ca. 20 minuter. Jäs något längre om de ska gräddas direkt. Ställ in dem i frysen. Packa dem i påsar när de är frysta.
Lägg de frysta bröden på plåt med bakplåtspapper och låt dem ligga i 20-30 minuter medan ugnen blir varm. Grädda sedan i 250 grader, mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Tid i och plats i ugnen kan variera, men det vikitga är att de är tillräckligt tinade innan man gräddar dem annars blir de hårda utanpå och ogräddade inuti. Supergoda som mellanmål med ost på.


Foto: Privat.
Såhär ser de ut innan de går in i frysen, färdigjästa.


Babylycka

Innan ni börjar spekulera eller gratullera så ska jag tala om att jag har inget med denna baby att göra. Det är så att en kompis till min sambo fick barn för ganska precis en månad sedan. Idag var vi där och hälsade på den lilla. Hon var sååå söt. Mycket mörkt hår och mörka ögon om jag inte minns fel. Hon sov mest hela tiden vi var där förutom när hon käkade lite. Det var spännande att se hur sonen skulle reagera på henne. Nog var han nyfiken och gick och spanade i dörrgluggen när hon fick sig lite mat. Nya bäbisen sa han om henne, kommer från mig. Jag har nämligen inte vetat om det var en liten kille eller en liten tjej så jag har pratat om henne som denn nya lilla bäbisen. Nog blir jag allt bra sugen på en till. Det är svårt att fatta att sonen varit så liten och mest ätit och sovit. Nu var ju han förvisso vaken rätt mycket redan från början, de kommenterade det på bb. Jag önskar den nya lilla familjen all lycka och hoppas att deras lilla tjej ska växa upp å må bra. 

Påminnelse

Det finns alltid en anledning till att vi gör vissa saker. Men om man alltid gör som man alltid har gjort och på samma sätt jämt så är det lätt att glömma bort vilken anledningen är. Varför gör vi alltid så här och på det här sättet? Till exempel så tar vi oftast bort tallrikarna efter maten och sköljer av dem, städar bort efter oss. Stoppar dem i diskmaskinen och diskar vid behov. Kastruller och annat diskas även de rätt snart. Igår så hände det sig att tallrikarna blev stående efter maten. Liksom allt annat. Det var skönt att bara glida ner i soffan med sitt glas vin och softa. Och visst är det då lätt att tänka varför gör jag inte så här varje dag (bortsett från vinet då)? I förmiddags då det var dags att ta reda på disken från igår kom svaret. Det är myyyycket lättare att få rent tallrikarna om man tar det på en gång. Så jag vill alltså ge er denna påminnelse så slipper ni själva utforska anledningen till att ni alltid diskar direkt efter maten. Men andra saker kan ni ju gärna utforska själva och ställ er frågan varför gör jag så här? jag tror nämligen det är nyttigt och jag kan ju säga att jag kommer att vara lite mer motiverad till att ta reda på disken med en gång nu ett tag framöver.

Politisk satir i tecknad version

I morse på lokala nyheterna så såg jag att Magnus Bard ställer ut på bildmuseét här i Umeå. Hans teckningar och illustrationer kan man bland annat se på DN´s ledarsida samt kommunalarbetarens ledarsida. Läs mer här. Jag funderar skarpt på att besöka hans utställning som heter Teckningar om samtiden och änger uppe till och med 26 April.



Illustration; Magnus Bard


Äkta vara

En sida för er som är skeptiska till vad ni stoppar i er och vad de livsmedel som finns i våra butiker  innehåller egentligen. Äkta vara heter den och det är författaren till böckerna Den hemlige kocken och äkta vara som startat den, Mats-Eric Nilsson. Kolla in den vettja. tyvärr finns det inte så mycket i just västerbotten än men vad jag fattat så är det bara att tipsa till dem. Gör det och var en del av utvecklingen av sidan.

Lär känna mig lite bättre

Följande frågor kom i ett mejl och tanken var att man skulle svara på dem och skicka det vidare och sedan få tillbaka och på så sätt lära känna sina vänner, eller fiender beroende på vem man skickar till, lite bättre. Jag svarar sällan på kedjemejl men tänkte att jag kunde använda mig av dessa frågor ändå. Så här kommer lite information som kanske gör att ni lär känna mig lite bättre.

1. När gick du upp i dag?
07.30

2. Diamanter eller pärlor? 
Diamanter

3. Senaste filmen du såg på bio?
Kommer inte ihåg. Det var ett tag sedan jag var på bio.

4. Favorit tv-program
House. Grey´s anatomy och Cityakuten

5. Vad åt du till frukost?
Fil, hemgjord müsli, banan och te.

6. Vad är ditt / dina andranamn?
Elisabeth

7. Din favoritmat?
Något vegetariskt tillagat av min kära sambo.

8. Vilken mat gillar du inte
Ärtsoppa

9. Vilken är din favorit-CD för tillfället?
Ingen särskild. Lyssnar inte på CD särskilt ofta. Brukar ha radion på dest oftare.

10. Vilken bil kör du?
Den som jag får tag på när jag behöver en. Oftast en ford, svärmors, men även pappas renault eller mammas volvo.

11. Vilken är din Favoritmacka?
Måste hålla med min vän som jag fick dessa frågor av. Mackor med salami och brie ost är inte dumma.

12. Vilka mänskliga drag kan du bara inte med?
Extrem snålhet och trångsynthet. 

13. Vilka är dina favoritkläder?
Min yllekjol och yllestrumpbyxor, särskilt i denna kyla.

14. Om du fick åka vart du ville vart skulle du åka då?
Nåt varmt ställe och sola och bada eller alperna och åka skidor.

15. Favoritklädmärke?
Det som passar och inte är allt för dyrt.

16. Var vill du dra dig tillbaka?
Här hemma till sängen. Om jag behöver komma ifrån "livet" drar jag mig gärna tillbaka till Dorro.

17. Favorittid på dagen?
Kvällen

18. Denna fråga saknas. Undrar vad den handlade om?

19. Vilken är din favoritsport att se på?
Konståkning är rätt roligt och vackert att titta på. Annars tycker jag att alpint är skoj. Kan hända en hel del och det är spännnade.

20. Vem tror du inte sänder detta tillbaks?
Ingen eftersom jag inte skickat till någon.

21. Vem tror du skickar tillbaks först?
Samma som ovan

22. Coca Cola eller Pepsi
Coca Cola men det är vääääldigt sällan nu för tiden. Blir mest mineralvatten i detta hushåll.

23. Fotboll eller ishockey
Fotboll både att utöva och titta på på TV. Ishockey om jag ska titta live.

24. Är du en morgonmänniska eller nattuggla?
Inte något tror jag. Skulle kanske vara morgonmänniska nu för tiden men var definitivt nattuggla i tonåren.

25. Pedikyr eller manikyr?
Manikyr om jag ska utföra det på någon annan. Båda om mamma utför det på mig.

26. Några spännande nyheter att berätta för oss?
Denna fråga sparade jag till sist och jag kan inte komma på något särskilt så nej.

27. Vad ville du bli när du var liten? 
Veterinär tror jag. Men jag får nog lov att fråga mamma och pappa.

28. Bästa barndomsminnet?
Somrarna hos farmor och farfar. Bada i sjön, äta jordgubbar direkt från landet och låta bli att borsta håret och tänderna.

29. Varit i Afrika?
Nej inte än.

30. Nånsin rullat in någon i toapapper?
Nej, den erfarenheten har jag inte.

31. Varit med om en bilolycka?
Inte värre än att vi fastnade i en snödriva. Jag var kanske 8 år och det  var faster som körde. Hon var tvungen att väja för en älg när vi var på väg hem från farmor och farfar. 

32. Favoritdag i veckan?
Lördag eller söndag. Fast fredagkvällar är inte så dumma heller. Eller tisdagar när jag och sambon har tid tillsammans och försöker hitta på roliga saker. 

33. Favoritblomma? 
Oj. Svårt. Rosor e fina snittblommor och papegojblomma eller vad den heter. Som krukväxt gillar jag lilja, de är fina när de blommar.

34 Favorit-snabbmatsrestaurant?
Frasses. Vi käkar där när vi månadshandlat på Coop. Subway är inte heller så dumt.

35. Äger du en cykel?
Ja. Nyinköpt i somras. Den gamla är utan fotbroms och passade inte riktigt in i min nuvarande livssituation. Det är mer en singel-i-farten-cykel. Nya cykeln är mer en sambo-småbarnsmamma-cykel.

36. Vem fick du senaste mailet från?
En tjej på termin 3 på programmet som bjöd in till insparkssittning.

37. I vilken affär skulle du välja att utöka ditt kreditkort?
Har inget kreditkort att utöka. Har en livsregel som lyder: Har du inte kontanter till det du ska köpa så låt bli. Givetvis finns det undantag, typ hus, bilar eller liknande.

38. Läggdags? 
Inte exakt just nu men framemot 22.30 skulle jag tro.

39. Vems svar är du mest nyfiken på av dom du skickar brevet till?
Har inte skickat till någon men den som vill och känner sig manad får gärna svara på dessa frågor och skicka till mig.

40. Senaste personen du delade en middag med?
Min sambo och min son.

41. Vad sysslar du med just nu?
Surfar på nätet. Läser bloggar och skriver blogginlägg. Borde ägna mig åt skolarbete och ska göra det så småningom, jag lovar.

42. Favoritfärg?
Grön i olika nyanser. Har varit rätt länge.

43. Hur många tatueringar ?
Inte en enda, har dock planer på att skaffa en men det blir liksom aldrig av.

44. Hur många sänder du det här mailet till?
Ingen, lägger ut det här istället och hoppas att den jag fick det av ska läsa här och lära känna mig lite bättre. Samt att hon inte blir ledsen över att jag inte skickade ett mail.

45 Relation till den du fick detta av:
Kompis, en av mina närmaste

ÅNK eller nåt annat...?

Kalla det vad man vill men nog känner jag igen mig i denna historia emellanåt. Slulle det visa sig att det är åldersrelaterat och i och med det kan komma att bli sämre så känns ju inte det särskilt muntert, särskilt i och med att sonen även har dessa tendenser. Jag fick detta på mejl och kände att jag var tvungen att dela med mig av det. Någon annan som kännner igen sig i?

HAR DU ÅNK - åldersbetingad  nedsättning av korttidsminnet?  Verkar  det
bekant?

Jag blev nyligen diagnosterad med ÅNK - Så här visade sig  symptomen:

Jag bestämde mig för att tvätta bilen. När jag är på väg  ut till garaget
upptäcker jag posten i hallen.

Bäst att  kolla posten innan jag tvättar bilen, säger jag till  mig själv.

Jag lägger bilnycklarna på bordet, kastar reklamen i  papperskorgen och
märker att den behöver tömmas.

Därför  lägger jag räkningarna och ett brev med en svarsblankett på bordet
och bestämmer mig för att tömma papperskorgen först.

Eftersom  jag trots allt går förbi en brevlåda när jag skall  till
pappersinsamlingen kan jag lika gärna posta svarsblanketten. Men  då behöver
jag en penna.

Mina pennor ligger på skrivbordet i  arbetsrummet, så jag går in dit och
hittar en flaska juice som jag  börjar dricka ifrån. Jag ska börja leta
efter pennan, men först  måste jag flytta juicen så jag inte råkar spilla
på  skrivbordet.

Juicen håller på att bli varm och bör sättas in i  kylen.

På väg till köket med juicen får jag syn på en blomvas som  står på bänken.

Blommorna behöver vattnas, så jag ställer ifrån  mig juicen på bordet.

Då ser jag mina glasögon som jag letat efter  hela förmiddagen.

Det är bäst att jag lägger dem på mitt skrivbord,  men först ska jag vattna
blommorna..

Jag lägger glasögonen på  köksbänken och fyller vattenkannan med vatten.

Då får jag  plötsligt syn på fjärrkontrollen till TV:n. Någon har lagt den
på köksbordet.

I kväll när vi ska se på TV kommer vi att få leta efter  kontrollen, men
ingen kommer att tänka på att den ligger på  köksbordet.

Jag bör lägga den där den skall vara, men först ska jag  vattna blommorna.

Jag häller lite vatten i vasen, men det mesta  hamnar på golvet. Jag lägger
tillbaka kontrollen på bordet och går  för att leta efter en trasa. Så går
jag ut i hallen igen för att  försöka komma på vad jag hade tänkt göra.

Vid dagens slut är bilen  fortfarande smutsig, svarsblanketten har inte
blivit postad, det  står en flaska med varm juice på bänken, blommorna är
vissna, jag  kan inte hitta någon penna, jag kan inte hitta fjärrkontrollen
till  TV:n, jag kan inte hitta mina glasögon och jag har ingen aning om var
jag lagt bilnycklarna.

Jag försöker komma på varför det inte  blev något gjort i dag. Det är
förbluffande för jag vet att jag varit  upptagen hela dagen och jag är helt
FÄRDIG. Jag förstår att detta  är ett allvarligt problem och jag ska söka
hjälp för det men först  ska jag kolla min mail.

Kan Du vara snäll och göra mig en tjänst? Skicka detta meddelande till alla
som Du tror har glädje av det,  för jag  kan inte komma på vem som jag redan
har skickat det  till...

Grey´s anatomy

Jag läste på en blogg att det är säsongspremiär ikväll. Jag gick in på tv.nu och undersökte saken. Det är Grey´s ikväll men det är avsnitt 9 på säsong 5. Jag fattar ingenting. Men det visar sig väl, det kan ju vara så att dom inte är i synk med säsongerna. Jag ska titta och om det visar sig att jag missat en massa så får jag väl se be min käre sambo att spendera lite tid vid datorn i syfte att tillfredsställa mitt Grey´s anatomy behov.

Måndag

Igår var det måndag, jag vet, och idag är det tisdag. Igår hade jag en känsla av att jaga mig själv hela dagen. Jag började med att vara på Universitetet vid 8.15 för att läsa en bok på bibblen, men den gick ju inte att få tag på såklart. Läste i stället en artikel men höll på att somna mitt i. Kom vid denna tidpunkt på att jag hade något att göra vid 16 som krävde lite förberedelse och nervositeten smög så sakta på. Ja såfortsatte det och jag kom hem vid 18.30, käkade en supersmarrig kinainspirerad mat som stått sedan 17 och sedan var det bara att sätta sig och läsa lite igen. Trillade i säng vid 22.30, läste en stund och somnade sedan rätt snart. Hur kommer det isg att en sådan känsla av att jaga sig själv kan komma smygande? jag kände inte av den när jag började min dag men genast då mina planer inte riktigt gick i lås så kommer det en känsla av osäkerhet och stress. Mystiskt.
Denna  dag har börjat bättre men jag får se om denna känsla kommer smygande till lunch kanske. Man vet ju tydligen aldrig. Ha en bra dag mina vänner.


Mycket nu!

Jag har sedan jag började blogga försökt skriva ett inlägg per dag, tycker att nog kan jag väl ta mig tid till det och så pass borde jag väl ha att skriva om. Men nu börjar det sina lite. Livet liksom tuggar på i sitt spår och det händer inte så mycket ordinärt. Kan bli lite vardagstugg ett tag framöver men jag ska försöka spica till det lite. Sedan tar det ju alltid slut på ström i Kameran precis när man ska ha den eller föra över bilderna till datorn för att kunna lägga in dem. Då kommer jag liksom av mig när det inte riktigt flyter på som jag tänkt.

Idag har vi städat. Sambon gick ut med C ett tag så att jag fick börja själv, vilket var skönt. Går ju lite fortare att torka och plocka när man inte har någon som går efter och "plockar" och "hjälper till". Sedan har jag varit på dansyoga och nu funderar jag på hur jag ska hinna duscha, lägga i nya sängkläder och titta på Nip/Tuk innan jag ska gå och sova i nån vettig tid. Just nu har jag fastnat framför snillen snackar, lite skojigt faktiskt. Man kan råka lära sig lite nya ord oxå.

14 februari – en förtrollad dag, eller?

Alla hjärtans dag. Vem kom på att den skulle heta det egentligen. Valentines day är ju mer logisk, utifrån att Valentine har namnsdag denna dag. Oberoende av vad den heter så kan man ju tycka vad man vill om den, å det råder ju delade meningar. En del tycker mest att det, som halloween, är ett kommersiellt jippo, en dag för handeln. Vi blir lurade att köpa kort, gulliga små nallar, kärlekskuponger m.m. Saker som vi egentligen inte behöver, eller gör vi det? Alla blir vi väl glada om vi får ett gulligt kort med en kärleksdikt, ok jag kan hålla med om att det är ju roligare om givaren av kortet faktiskt skrivit dikten själv och inte någon i en ateljé vid ett ritbord som tänkt att nu ska jag tjäna pengar. Men inse faktum, vissa människor behöver hjälp att uttrycka sina känslor till sin älskade och då kan ett kort eller en gullig nalle, tillsammans med en röd ros vara precis det rätta. Andra anser att denna dag är "helig", man ska spendera den med sin partner/make/maka/älskare/älskarinna/potentiella partner eller liknande. Man ska ge varandra presenter och hela dagen ska bada i ett rosaskimmer, ett evigt flöde av kärlek och harmoni för att avslutas i ett sprakande fyrverkeri av positiva, uppfyllande känslor. Själv skulle jag faktisk nöja mig med en liten röd ros, gärna med en egenskriven dikt samt en god middag på en restaurang. Jag kan alltså säga att jag är sådär lagom (svensk?) i mina önskningar även på denna dag. KRAM på er!!


Landvetter tidigt en fredag morgon.

Jag sitter här med min dator och har just upptäckt att det finns minst två trådlösa nätverk i byggnaden. JIPPI tänker jag och försöker genast ansluta, det går fint, jag öppnar min webbläsare, det går fint. Jag kommer till en sida där de vill att man ska betala. Ok tänker jag, inga problem. MEN kan nån tala om för mig hur mycket pengar de vill ha eller. NEJ. Jag vet inte om man betalar för det man surfar för, vilket vore det logiska. Eller om man betalar för typ en timme, det kommer jag inte att hinna nyttja. Och vad har hänt med att bara vara serviceminded? Bjud på lite surfing vettja! Ok jag kan erkänna att jag e lite bortskämd, hemma betalar sambon och jag har ingen aning om vad det kostar. På skolan är det gratis för studenter och personal, tror jag, så det här med att betala... inte riktigt min grej. Ja då får jag väl leva med det och ni får hålla till godo med att få flera inlägg inlagda samtidigt.

Nu ska jag checka in mitt bagage och sedan sätta mig lite bekvämare, hoppas att jag hittar en mjukare stol än den jag har nu. Sedan är det bara att vänta. Flyget går om en timme. Vi ses snart i Umeå!


Göteborg

Skulle jag vara tvungen att flytta till en storstad i storleken Sthlm, Gbg och liknande skulle jag nog välja Göteborg. Jag vet inte riktigt varför men det jag vet är att jag får inte samma stresskänslor som jag får i ex. Stockholm, som att jag har besökt flera storstäder. Så är inte riktigt fallet men det är ju å andra sidan jag som skriver å då gör jag som jag vill. Hur som helst. Det som skulle vara nackdelen med att vara bosatt i denna del av Sverige är bristen på snö under vinterhalvåret och överflödet av slask under vårvinter och höst, vad jag hört. Sedan är det ju alldeles för lång från mamma och pappa. Jag har svårt att leva med vetskapen om att jag inte kan ta mig hem till Dorro på ett par timmar om jag skulle vilja det. Tyvärr har jag ingen tid till att vidare utforska denna stad under min vistelse här nu men man vet aldrig en vacker dag kanske jag återvänder, då som turist och för att lära känna staden. Sambon har ju varit bosatt här för några år sedan så han får ta på sig rollen som guide i så fall.


Post-op (12/2 kl. 15.55)

Nyduschad och fräsch sitter jag i min säng och tänker att nu är det dags att göra en notering om läget. Snart ska vi få middag, och gissa vad? Jo pannkaka så klart det är ju torsdag. Jag mår bara finfint och är lite förvånad över att jag inte är mer svullen och har mer ont. Men det är ju skönt att slippa det. I morse var jag lite nervös och tänkte att det kommer nog att göra ONT eftersom de skulle göra det under lokalbedövning, förra gången så sövde de mig och det var ju bra för då slapp jag ju känna när de stack mig med nålen och hur det sprängde när de sprutade in läkemedlet. Men jag kan meddella att det gjorde inte alls så ont som jag trodde. Jag kände knappt sticket och det sprängde bara under en kort stund. Lite spännande var det att få vara vaken och medveten om vad de gjorde kan jag tycka också. Den stoooora fördelen med att inte ha varit sövd är ju att jag kunde äta på en gång och har fungerat som "vanligt" hela dagen, att jämföra med förra gången då jag var mådde illa, var ledsen, trött å slö ända till dagen efter. Taxi är beställd till 06.45 i morgon och då flyger jag hem. Landar vid 11 i Umeå och då är det bara att återvända till vardagen och leva som vanligt.



Foto: Privat, taget med webkamera

Ligga inne (11/2 – 09, kl. 15.15)

Så ligger jag här i min sjukhussäng och ser ut över trädtopparna, befinner mig nämligen på våning 11. Jag ligger i samma rum som förra gången men sängplatsen mittemot, den sängplats som en äldre dam, 80+ hade. Jag hoppas bara att det inte var sängplatsen som inverkade i att hon talade i sömnen, skulle ju vara lite olustigt om jag skulle avslöja vad jag drömmer om. På tåget läste jag om drömmar där det påstods att drömmar ger oss access till vårt omedvetna eftersom att vi när vi drömmer inte kan använda oss av våra försvar och blockera material från det omedvetna att dyka upp. Det stod även att de påverkas i hög grad av dagens intryck. Hur det nu än är med dessa saker så vill jag inte gärna att mina rumskamrater ska bli varse vad jag drömmer.

När man ligger såhär i en säng och inte har så mycket för sig infinner sig utrymme till eftertanke och varande med sig själv. Inte så dumt faktiskt. Och till skillnad mot den fredageftermiddag som jag beskrev tidigare så har jag ju ingen möjlighet att påverka denna situation vilket gör att jag med gott samvete kan ägna mig åt en skönlitterär bok, eller, som jag gör nu, skriva blogginlägg att publicera så snart jag har tillgång till nätet. Jag kan utan att få dåligt samvete prata i telefonen i en timme med min mamma och känna att vi kommer lite närmare. Jag kan utan att få dåligt samvete bara stirra ut genom fönstret och slippa stressen över att jag borde göra något annat. Det jag vill säga er är att se till att bli lite lagom sjuka så att ni får ligga inne ett dygn eller två och bara vara.


Rent inredningsmässigt så finns det en del övrigt att önska. En liten grönväxt i rummet skulle inte skada och lite mer färglada och roliga gardiner och draperier. Men det ska väl vara lugnt och så lite intryck som möjligt så att det ända man har tankarna på är när det serveras mat eller fika nästa gång och om doktorn tänker titta förbi idag.





Foto: Privat, tagen med webkamera

Åka tåg (11/2 -09, kl 11.45)

Visst är det spännande. Nu har jag åkt natttåg och sovit en längre stund av resan men huvudsak av resterande tid har jag spenderat i restaurangvagnen. Ett trevligt ställe. Jag satt och läste medan jag åt min frukost, som för övrigt inte var den billigaste. 50 kronor för en torr macka med lite köttpålägg på, en liten yoghurt, en Minute Maid juice och en kaffe eller the. Det gick dock ned och det var behövligt. Sedan fick jag mig ju en påtår kaffe för endast 5 kronorvilket är helt ok. Jaja, det var inte detta som jag tänkte berätta. Det intressanta med att åka tåg är ju blandannat att observera människor. Vilka åker tåg och var i tåget åker de? Sitter/sover de i första klass eller har de enbart en sittplats. För det första så gissar jag att de som enbart har sittplats endast passerar restaurangvagnen, om de ens besöker den. De som åker i första klass tror jag i större utsträckning handlar och sitter ner i restaurangvagnen. De tar sig liksom mer rätt till att nyttja de platser som finns och tar sig rätten at sitta kvar även om de har ätit/fikat färdigt. Genast undrar ni då om jag åker första klass eftersom jag suttit i restaurangvagnen, men det gör jag icke. Jag tar mig rätten att sitta där eftersom jag inte gillar att bli begränsade av andras föreställningar om mig eller mitt varande. Jag gör som jag vill helt enkelt, sedan är det som sagt den bästa platsen att sitta på för att observera. Dessa iakttagelser och antaganden får ni ta med en nypa salt och jag gör dem med reservation för att jag kan vara "skadad" av min pågående utbildning och den kunskap jag tillskansar mig där.


I övrigt kan jag meddela att det finns snö även på dessa breddgrader, söder om Örebro. Inte mycket men ändock vitt på marken. Hoppas bara att det inte är slask å plask i Göteborg som ju är slutdestinationen för min resa genom vårt vackra, avlånga land. Vi är by the way ca 1.5 timme försenade, men inte gör det mig något.


Blogguppehåll

Med anledning av min resa så kommer jag eventuellt inte att skriva några inlägg under onsdag, torsdag och fredag. Får se hur jag mår och hur pigg jag är. Rapport kommer annars vid hemkomst. Hoppas att ni inte tappar intresset utan kommer tillbaka :-) Vi ses!



Ska det redan börjas?

Jag har en fråga. Fler av er som har eller har hört om någon tvååring som använder sig av jag-är-sjuk-tricket för att slippa gå hemifrån? I morse när sambon gick så blev C jätteledsen och grinade efter sin pappa K. Jag klev upp och vi satt i soffan framför morgonbolibompa en stund och han lugnade ner sig. Sedan säger han - Jag har fått febern. - Har du feber? - Jaa. - Nej det tror jag inte, svarade jag och kände honom på pannan. Sedan kom jag på att det var nog ett uttryck om en önskan att få vara hemma.

Nyckelpigan på webben

Kolla in den här bloggen. Förskolan Nyckelpigan i Dorotea har startat en blogg. Jag gick själv på avdelingen Vargen och trivdes jättebra. Skoj att man som förälder kan gå in och se vad barnen har för sig på dagarna.

Det löste sig

I dag vid lunchtid så fick jag ett sms från Malmö Aviation där det stod att min resa den 11 skulle påverkas av förseningar. Jaha tänkte jag, ska det aldrig ge sig. Hela världen är emot mig. Jag har slarvat bort en nyinköpt lipbalm, hittar inte min nya, rosa, fina penna och glömt plånboken hemma. Ring oss innan 18 idag så får du reda på vad det gäller. Jag ringde genast och fick då höra att min anslutning från Bromma till Luleå kommer att bli försenad pga tekniska  problem. Planerar de in tekniska problem? blir ju genast den logiska fråga jag ställer mig själv. Hur som helst så gick det då upp för mig under detta samtal att jag skulle behöva bli sittande på Bromma i typ 4 timmar, inte så spännande. Jag fann mig genast och frågade då om det fanns någon möjlighet för mig att avboka resan. Det var fullt möjligt fick jag till svar och tog genast beslutet att göra det. Eftersom jag redan sitter med en tågbiljett ner så var det ju alldeles ypperligt för mig att de planerade in detta tekniska problem så att möjligheten att avboka infann sig. Slipper nu grämas över att jag kastat 800 spänn i sjön. Jag kommer således att åka nattåg ner och sedan flyga hem. Känns bra.

After Work och barnteater

Ja det går att ha med en tvååring på After Work. I allafalll min tvååring, oki jag är nog lite partisk men det får ni ta. Jag och C hakade på några av mina klasskompisar på Costas i fredags och käkade grekisk buffé. Maten var ok men priset lite för högt. 90 kronor exklusive dryck. Som student och småbarnförälder vill man ju gärna komma lite billigare undan. Men vi hade trevligt och efter vi käkat så gick vi till Pipes Of Scotland där jag drack en kaffe. Där var priset betydligt bättre, 22 kronor för ett stort glas kaffe med mjölk till. Vi blev även varse att de har pubquiz där på onsdagar och då betalar man för en öl och får käk på köpet. Helt i min smak så det blir nog till att testa det nån onsdag framöver.

På lördagen så besökte jag och C Kulturcentrum där de varje vecka har skapande lördag. Man kan pyssla, leka och dansa afrikans dans där samt låna utklädningskläder. Ibland har de teater eller annat och i lördags så var det Ture blåser bort, fritt efter Anna-Clara och Thomas Tidholms bok. C satt tyst och tittade hela tiden och verkade vara med på alllt som hände. Sedan lekte vi en stund occh tog oss en fika. Billigt och gott fika hade de. 5 kronor för Kaffe, 5 kronor för bulle, 1 krona för saft och 1 krona för en kaka. Inte illa. Vi hade en trevlig eftermiddag tillsammans och har vi inget annat inbokat en lördag framöver så är det inte helt otroligt att vi går dit igen.

Festivalkrasch!

Oki. Kanske inte så pass dåligt. Men nog skulle jag bli förvånad om Petra Mede är hundra nöjd med sin insats. Och denna röstning som aldrig tar slut. det var ju nog mycket tidigare år men nu ska de ha en att rösta en gång till. Tur att jag inte tillhör kategorin av tittare som faktiskt röstar. Nä jag nöjer mig faktiskt med att titta, kommentera och sedan ha åsikter om de som gick vidare, eller om de som inte gick vidare. Men en sak undrar jag över, och det verkar inte som att någon av de som arrangerat hela festivalen har tänkt på det. Hur ska den som kommer att duellera mot Caroline af ugglas i andra chansen ha en chans? Jag menar Caroline är ju som redan direktkvalificerad till finalen. Den hon får möta i andra chansen kanske i och med det oxå automatiskt är vidare till finalen? Det är då konstigt i allafall och det jag kan konstatera är att som det verkar nu så ska Caroline uppträda i andra chansen fast hon redan är direktkvalificerad till finalen. Jaja, det är inte min uppgift att lösa. Men jag kan hålla med om de röster som tycker att SVT förstört festivalen. Hela spänningsmomentet försvinner ju när det ska röstas så många gånger och man ska se på såååå många snabbrepriser. Nä jag hoppas att Petra skärper sig till nästa vecka och att hon får hjälp till att skriva manuset, förslagsvis av Kristian Luuk samt att de inser att för att rädda detta så måste de kalla in Björn Gustavsson.

Festivalyra!!

Ja den har nått hem till mig oxå, festivalyran. Mest för att man kan äta en massa snacks å gott utan att behöva få dåligt samvete. Inte överdrivet i allafall. Sedan är det ju lite av en tradition och det ska bli lite skoj att se hur Petra Mede klarar av att axla programledarrollen efter Kristian Luuk. Och jag hoppas verkligen att Björn Gustafsson kommer att göra ett litet gästspel om inte hela pausnumret. Jag är redo!! Hysterin kan börja!!!


Foto: Privat

Skavlan

Har ni sett den nya talkshowen på SVT med Fredrik Skavlan? Han är ju genialisk i sina frågor och sammanfattningar av vad som sagts. Han har oftast en intressant blandning av gäster och intressanta diskussioner kan uppstå och  gör det oftast.  Igår var Sarah Symonds där, en kvinna som påstått sig ha haft ett förhållande med Gordon Ramsey, kocken från bl.a Hells kitchen och numera The f'' Word. Sarah har även skrivit en bok om detta ämne, att vara den andra kvinnan. Tydligen har hon flera erfarenheter av att var just den andra kvinnan. Men snacka om en människa som har dålig koll på vem hon är och vad hon förmedlar och/eller söker sig till. Hon satt och flörtade med Skavlan under intervjun och gjorde sexuella-/otrohets anspelningar mer än en gång. Här kan ni se intervjun med henne om otrohet. Det har gått fyra av åtta program och jag måste erkänna att jag har faktiskt bara sett delar av två av dem, igår såg jag dock nästan hela. Ett program jag kan rekommendera. Titta på de program som varit här på SVT play.


Foto: Klipp från SVT Play

ÄNTLIGEN!!

Jag var och tränade igår. Har nog inte svettats så sedan...... ja jag födde barn tror jag. Å det var så skönt att sitta en stund i bastun efteråt, komma hem å dricka en kopp te och sedan få falla i säng och sooova. Jag måste verkligen komma igång på allvar och jag är faktiskt peppad nu. Jag följde med en klasskompis på USM, Umeå Sport och motion, mindre än IKSU och inte lika stort utbud men mer familjärt och trevligt. Priserna är ungefär desamma men på USM kan man frysa kortet utan anledning, dock minst två veckor och sammanlagt ett år. Men det betyder att ett årskort kan räcka i två år om man periodtränar som jag gör. Sedan har de ett avtal med kommunen och då kommer man riktigt billigt undan, problemet för mig blir nog att det dras från lönen och eftersom jag är tjänstledig på 100% så har jag ingen lön så jag kan nog inte nyttja det. Men passet vi var med på var kanske inte det bästa att börja med då man som jag är lite otränad, å andra sidan så var jag rätt upptagen med att koordinera mina rörelser så jag hann inte riktigt kännna efter hur trött jag var. Vi provade Step Up Dance. Danskoreografi med en Step Up bräda. I ett relativt trångt rum. Vilket medför att om jag snubblar eller råkar snurra åt fel håll så är risken rätt stor att jag krockar med grannen. Hur som helst, det var skoj och jag lär nog fortsätta där.

Ännu en inspiration från Husmusen

Spanade in hos Husmusen och hittade denna länk till Rörstrand och serien Hanna. Visst är de snygga dessa muggar. De är en del av en hel serie med skålar och annat. Finns i massor av färger. Jag gillar mönstret.





Foto: Från Rörstrands hemsida

Spets e ju gulligt

Spanade lite på lampor. Jag tycker att vi har det lite mörkt här hemma, särskilt denna årstid. Nu kanske dessa lampor inte ger så mycket ljus men dom var ju för söta tycker jag. Modellen heter Grace och finns i lite olika varianter. De går att hitta hos Bsweden Belysningsbolaget.

   
    
   
Foto: BsSweden Hemsida

Lovely!!

Tack för era fina kommentarer. Like it! Jag har just suttit och undrat vad ni gillar med min blogg och vad ni vill ha mer av. Kan bli lite tanketorka ibland och då får ni gärna ge mig uppdrag eller liknande som jag kan undersöka åt er. Skicka ut mig på spännande spaningar vet ja. Det skulle vara roligt.

Kurslitteratur

Denna gång tänkte jag att jag skulle vara ute i tid och låna kurslitteraturen så att jag inte skulle sitta här utan böcker och känna att tiden rinner iväg utan att jag får så mycket gjort. Jag lånade ALLA böcker i tid men problemet är att kursböcker får man bara låna i två veckor och det fanns inte en chans i h*vetet att jag skulle hinna läsa alla innan jag var tvungen att lämna tillbaka dem. När kursen sedan började så visade det sig att den enda bok jag faktiskt köpt skulle vi ha alldeles i början, vilket gjorde att jag var tvungen att lägga tid på att läsa en bok som jag ju kan läsa typ när som helst under kursen eftersom jag faktiskt äger den. Resultatet blev att jag lämnat tillbaka tre böcker som jag faktiiskt inte hunnit bläddra i och sitter nu här utan den bok som jag borde läsa härnäst. TYPISKT! Även när jag försöker planera och vara ute i god tid så blir det inte som jag vill och tänkt. Vad kan man lära sig av det? Ja jag undrar...?

Bloggspaning

Som rockiebloggare har jag ägnat lite tid till att läsa andras bloggar. Bloggar som har waaay more unika besökare än jag. Alltså alla mina besökare är unika och säkert mer unika än deras besökare men de är fler. Jag startade denna blogg för att det är skoj att skriva och jag får använda min nya dator mer, som jag ju utvecklat en kärleksrelation till... : ) Jag tänker även att mina nära och kära ska kunna följa vad som händer i mitt liv och hålla sig up to date. Men sedan finns det ju även en smått exebitionistisk sida av mig som även gillar att få visa upp sig lite. Som gillar att veta att andra läser det jag skriver och ser mig genom det.  Denna sida vill alltså optimera antalet besökare. Ok, bästa sättet att  lära sig är genom modellinlärning, att helt enkelt spana in bloggar som har många besökare och se hur de ser ut och vad de skriver om. Men HALLÅ!! De sidor jag spanat in skrivs av modelltjejer som inte alls eller alldeles nyss slutat gymnasiet. De skriver om sitt smink, sina dagens outfits och sina hundar. Ok nu drar jag alla över en kam och beskriver dem lite som karrikatyrer men poängen är att jag har då insett att dit är jag inte villig att gå. Nån måtta får det vara. Och jag är så glad att de kommentarer jag har består av mer än "Vad gulligt" "Å vad söta ni är" "TUTTAR!" eller dylikt. Jag har ju då också kommit fram till att det är inte antalet unika besökare som gör dig till en bra människa, bara så att ni har det med er. Det kan ju måhända finnas fler därute som låter sin smått exebitionistiska sida ta överhanden och goes wild i jakten på fler unika besökare. 

Vem är den ansvarsfulla egentligen?

Jag använder ju faktiskt cykelhjälm när jag cyklar å det är sällan något som jag tänker över att det skulle vara pinsamt eller så. Men det finns ju vissa nackdelar med det, särskilt när det är lite halvkallt och blåsigt. Det är ju svårt att få in en tjock och varm mössa under hjälmen och det drar ofta kring öronen. Hur som helst. I dag är det närmare -10 och i morse tänkte jag att jag struntar i hjälmen och tar på mig luvan ovanpå mössan. Vi (jag och sonen) klädde på oss och jag låste dörren. När jag stod i trappan och tog på mig vantarna väntade han på att jag skulle bli färdig och bära honom ner för trappen. Då säger han: -Mamma ta på sig mälmen. -Ja jag har glömt den idag svarar jag. -Mamma tar på sig mälmen, mamma ta på sig mälmen. Jag insåg ganska snart att han inte skulle ge sig så det var bara att snällt öppna dörren igen och gå in och ta den på. Eftersom det ända var lite kyligt och blåsigt så fick jag dra på mig luvan ovanpå hjälmen. Snacka Conehead!! Men vad gör man inte för att vara en bra förebild.

Kvällsrutiner och sovvanor

Måste ju bara få berätta att ÄNTLIGEN verkar vi vara tillbaka i fungerande rutiner igen. Vid julledigheten blev det ju som det blev med kvällsrutiner och sovvanor och alltsedan dess har det varit lite upp och ner. Sonen har sovit i egen säng i princip sedan han föddes och i eget rum sedan han var ungefär ett halvår. I omgångar har han kommit in till oss på nätterna och det händer ännu ibland men för det mesta så sover han hela nätterna i sin säng. Men efter jul så har det som sagt varit lite si och så. Några kvällar hade han väääldigt svårt att komma till ro och vi var tvungna att ligga inne hos honom tills han somnade vid 22, 22.30. Sedan har han somnat ungefär vid rätt tid (19.30-20) men vi har fortfarande varit tvugna att ligga hos honom tills han somnat. Nu har jag faktiskt kunnat läsa några böcker, släcka lampan, sjunga lite och sedan säga god natt och krama om honom och sedan gå ut. Han har somnat själv rätt snart. Det är sååå skönt att vi hittat tillbaka till denna rutin, peppar peppar. Jag tror att en bidragande orsak till att han hade lite svårt att somna en period var att hans fantasi har vaknat till liv. Jag tror att han helt enkelt var lite mörkrädd. Men nu får vi släcka lampan utan att han klagar och det slipper bli grin och bråk, uppstressade föräldrar och ännu svårare att komma till ro och sova. SKÖNT!!

Gjorde ju även andra fynd

När vi var på Myrorna i lördags hittade jag även dessa fina stickade vantar för 20 kronor. Varma och goa, perfekta att ha utanpå fingervantar så här års. Då det inte är alltför kallt vill säga. Jag hittade även två barnböcker skrivna av Anna-Clara Tidholm. Läsa bok och Lilla grodan heter de och är väldigt fina. Sedan tidigare har vi Knacka på och Varför då? Jag gillar hennes böcker då det känns som att hon har en bra tanke bakom dem och sedan är de roliga också, Sonen är även förtjust i dem och vi brukar låna dem på biblioteket ibland, men nu har vi två till att läsa när vi vill.


Foto: Privat


Foto: Privat

Second hand shopping

I går gjorde jag och sonen min nyflyttade vän sällskap till Vännäsby och Vännäs där vi besökta några second hand butiker. Den i Vännäsby var tyvärr stängd, den har bara öppet den första lördagen i månaden och på vardagar.  I Vännäs hittade jag den här gulliga lilla glasvasen. När jag var liten så brukade jag alltid plocka tussilago på vårkanten, de första som stack upp i vägrenen och ge dem till min mamma. Vi hade en liten vas som är snarlik den som jag köpte och jag var helt enkelt tvungen att köpa den. Hoppas nu att sonen ska komma hem med den första tussilago han hittar på vårkanten så att vi får använda mitt fynd.


Foto: Privat

När vi sedan var tillbaka i stan så åkte vi förbi Möbel kupan och Myrorna en sväng. På Myrorna hittade jag dessa fina kaffekoppar. Sambon hade en äldre kaffekopp som sonen slog sönder då han ville hjälpa till att diska för flera månader sedan och jag kände att det var dags att ersätta den. Provade dem idag och kaffet smakade utmärkt.


Foto: Privat

RSS 2.0